LKG Leövey Klára Gimnázium / Felvételi - GYIK

Felvételi, GYIK (GYakran Ismételt Kérdések)

Kérdések

1. Kell-e szóbeli felvételire jönni annak a tanulónak, aki elérte a LKG által megadott "mentességi" ponthatárt?
2. Honnan értesülünk arról, hogy az elért pontok alapján gyermekünknek nem kell megjelenni a szóbeli felvételin?
3. Mennyi az esélye gyermekünknek, ha X pontot hoz az általános iskolából, ha Y pontot szerzett az írásbelin?
4. Ha túl sok tanuló éri el a "mentességi" pontszámot, mi a biztosíték arra, hogy a tanuló valóban felvételt nyer az adott tagozatra?
5. A szóbeli felvételi során milyen kérdésekre lehet számítani?
6. Mikor lesz látható a honlapunkon azon tanulók névsora, akik felvételt nyertek?
7. Kapunk-e értesítést a szóbeliről? Hogyan tudjuk meg a szóbeli időpontját?
8. A szóbelik eredményéről hogyan lehet tájékozódni?
9. Lehet-e (és hogyan) módosítani a jelentkezésen?
10. Mennyi az esélye gyermekünknek, ha N. helyen szerepel a felvételi rangsorban?
11. Érdemes-e a felvételi rangsor ismeretében módosítani a jelentkezések sorrendjén?

Válaszok

K01. Kell-e szóbeli felvételire jönni annak a tanulónak, aki elérte a LKG által megadott "mentességi" ponthatárt?
V01. Nem. Ha a felvételiző általános iskolai eredményei, és a "központi" írásbelin elért pontszáma alapján "mentes", akkor valóban "megmenekült" a felvételi szóbeli részétől, tehát úgy tekintjük, mint aki a szóbelin maximális (25 pont) pontszámot ért el.

K02. Honnan értesülünk arról, hogy az elért pontok alapján gyermekünknek nem kell megjelennie a szóbeli felvételin?
V02. Ezeken az oldalakon (Ugrás www.leovey.hu/felveteli) a jelentkezési lapok beérkezése és feldolgozása után közzétesszük a szóbeliző tanulók névsorát. (A lista megtekinthető lesz iskolánk portáján is.) A listából (igazából: lekérdezésből) kiderül az is, hogy ki mentesül a szóbeli alól.

K03. Mennyi az esélye gyermekünknek, ha X pontot hoz az általános iskolából, ha Y pontot szerzett az írásbelin?
V03. Erre a kérdésre sajnos sem most, sem később nem tudunk válaszolni. Némi segítséget jelenthet az Ugrás írásbeliken elért eredmények tanulmányozása; azok Ugrás átlagos eredményeinek áttekintése; az elmúlt évek Ugrás felvételi adatainak megtekintése.

K04. Ha túl sok tanuló éri el a "mentességi" pontszámot, mi a biztosíték arra, hogy a tanuló valóban felvételt nyer az adott tagozatra?
V04. A szóbeli alóli mentesség nem jelent automatikus felvételt. A tanulók "hozott", és az írásbelin elért pontjai (+ a "szóbeliért" ilyenkor kapott 25 pont) alapján kialakuló rangsorban elfoglalt hely lesz a döntő ebben az esetben is.

K05. A szóbeli felvételi során milyen kérdésekre lehet számítani?
V05. A kérdéseket (és méginkább a rájuk adandó válaszokat) sajnos nem áll módunkban közzétenni :-). A szóbeli jellegéről információkat tartalmaz letölthető Ugrás felvételi tájékoztatónk.

K06. Mikor lesz látható a honlapunkon azon tanulók névsora, akik felvételt nyertek?
V06. Ezeken az oldalakon (Ugrás www.leovey.hu/felveteli) legkésőbb 2010. április 26-án közzétesszük a felvételt nyert tanulók névsorát. (A lista megtekinthető lesz iskolánk portáján is.)

K07. Kapunk-e értesítést a szóbeliről? Hogyan tudjuk meg a szóbeli időpontját?
V07. Ahogy azt letölthető Ugrás felvételi tájékoztatónkban is írtuk, a szóbelik időpontjáról - részben a jelentkezők nagy száma, részben az idő rövidsége miatt - nem tudunk értesítést küldeni. A pontos, személyre szabott beosztást a jelentkezési lapok beérkezése és feldolgozása után a Ugrás szóbelikről szóló oldalakon közzétesszük. (A lista megtekinthető lesz iskolánk portáján is.)

K08. A szóbelik eredményéről hogyan lehet tájékozódni?
V08. Sajnos a szóbelik eredményéről - részben a jelentkezők nagy száma, részben ügyviteli kapacitásunk korlátozott volta (1 fő) miatt - nem áll módunkban sem telefonon, sem személyesen előzetes felvilágosítást adni. A felvételi eljárás eredményeképpen előálló felvételi rangsort legkésőbb 2010. március 16-án nyilvánosságra hozzuk. Továbbá itt is felhívjuk a figyelmet arra a lehetőségre, hogy a szóbeli beszélgetésen a szülő jelen lehet.

K09. Lehet-e (és hogyan) módosítani a jelentkezésen?
V09. A felvételi eljárás szabályait rögzítő Ugrás rendelet (11/1994. MKM, 8. sz. melléklete) 3.14. pontja szerint:
"Az általános iskola az általános felvételi eljárás idején egy alkalmat köteles biztosítani ahhoz, hogy a tanuló és a szülõ közösen módosíthassa a tanulói adatlapot. A módosítás új módosító tanulói adatlap kitöltésével történik. A módosítás során az eredetileg benyújtott tanulói adatlapon feltüntetett iskolához újabb tagozat írható be, illetõleg az eredetileg beírt rangsor megváltoztatható, a beírt jelentkezések azonban nem törölhetõk. Új tagozat csak az érintett középfokú iskolával történt elõzetes egyeztetés alapján jelölhetõ meg. Az egyeztetés tényét a középfokú iskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon kell feltüntetni. Az új tanulói adatlap kitöltésével a korábban kitöltött tanulói adatlap érvényét veszti. Az általános iskola a módosító tanulói adatlapokat megküldi a Felvételi Központnak, a többi adatlapot visszaadja a tanulóknak."
Erre a módosításra idén 2010.03.18-19. között lesz lehetőség, már az előzetes rangsorok ismeretében, melyeket a középiskolák legkésőbb 2010.03.16-ig kötelesek nyilvánosságra hozni.
Új tagozatra történő jelentkezést csak akkor tudunk elfogadni, ha a tanuló eléri a "mentességi" határt! Probléma esetén kérjük keressék a titkárságot (215-9590), a szükséges teendők megbeszélése céljából.

K10. Mennyi az esélye gyermekünknek, ha N. helyen szerepel a felvételi rangsorban?
V10. Erre a kérdésre pontos válasz nem adható, viszont jelentős segítséget jelenthet az elmúlt évek Ugrás felvételi adatainak megtekintése, különösen az adott tagozatra összesen jelentkezők számának és az utolsó felvett tanuló helyezési számának összehasonlítása.

K11. Érdemes-e a felvételi rangsor ismeretében módosítani a jelentkezések sorrendjén?
V11. Gyakran találkozunk azzal az eljárással, hogy a szülők/jelentkezők a bizonytalanabbnak ítélt iskolákat (tagozatokat) hátrébb, míg a biztosabbnak tűnő lehetőségeket előrébb sorolják. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy ez a módszer nem növeli a jelentkező esélyeit. Javasoljuk, hogy kizárólag az adott iskola (tagozat) iránti "vágy" erőssége szerint adják meg a végleges jelentkezési sorrendet. Így biztosítható leginkább, hogy a felvételi eljárás során az elképzelések és a végeredmény a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz.
Az OH OKÉV 2007. évi adatai szerint a jelentkezők 73%-át az általa első helyen megjelölt inézménybe vették fel; a tanulók 94%-a bekerült az első három helyen megjelölt iskola egyikébe.