LKG Leövey Klára Gimnázium / Projektek

"Leövey a parlagfű okozta allergia ellen"

Gimnáziumunk a SuliNova Kht. által kiírt "Iskolák a parlagfű okozta allergia ellen" című pályázatán sikeresen szerepelt, így 2004. november 19. és december 16. között megvalósíthattuk ezt a kerületet is mozgósító programot.

1. Kérdőíves felmérés a IX. kerületben: Allergia a IX. kerületi családokban
A sikeres pályázat hírét követően 1200 példányszámban sokszorosítottuk a kétoldalas kérdőíveket.
Ezek nagyobbik részét a kerületi iskolákhoz küldtük el, hogy töltsék ki a kerületi diákok, illetve az óvodákhoz juttattuk el, hogy a szülők nyilatkozhassanak. 100 példányt a kerületi orvosi rendelőkben helyeztünk el, 160 kérdőívet a 9.E osztály tanulói projektmunka keretében utcai interjú során töltetett ki. A pályázatban megjelölt iskolákon és óvodákon kívül (Szent-Györgyi Albert 12 Évfolyamos Iskola, Telepy Károly Testnevelés tagozatos Általános Iskola és Gimnázium, a Vajda János Újreál Gimnázium (az iskola-összevonás óta Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium) és a Leövey Klára Gimnázium és valamennyi kerületi óvoda) az Irinyi János Környezetvédelmi Szakközépiskola is részt vett a felmérésben. Ezúton is köszönöm a munkánkat segítő pedagógusok közreműködését.
December 13-án elkészült a kérdőíves felmérés alapján kirajzolódó ferencvárosi allergia-térkép, amit eljuttatunk az önkormányzathoz, de iskolánk honlapjáról is megtekinthető.

2. A IX. kerület parlagfű-térképének elkészítése
9 területre osztottuk fel a kerületet. Tanulóink szemléltető anyag segítségével bejárták a területüket, és térképen bejelölték a parlagfűvel fertőzött térségeket. A csoporttérképek alapján aztán a 10. évfolyamos természettudományi csoport felrajzolta a kerület parlagfű-fertőzöttségét. A térkép digitális változata 2004. december 13-án készült el, ezt is eljuttatjuk az önkormányzathoz.

3. Felvilágosító előadások a Leövey Klára Gimnázium diákjai számára 2004. november 20- december 13. között
A megjelölt időszakban valamennyi nappali tagozatos osztályunk (20) 2 osztályfőnöki óra keretében foglalkozott a parlagfűvel illetve az allergia témakörével, a megelőzés lehetőségeivel.

4. Óvodák a parlagfű okozta allergia ellen
Az Allergia a családban óvodásoknak meghirdetett programunk sikerrel zárult, annak ellenére, hogy a kerületből a Csicsergő Óvoda és a Szivárvány Óvoda csatlakozott a rajzpályázathoz Antal Ibolya óvodai mentor közreműködésével.
Érdeklődő kollégák révén azonban a XX. kerületből is csatlakozott a Gyermekmosoly Óvoda, de kaptunk rajzot a Kőrösi Csoma Sándor Angol Kéttannyelvű Általános Iskolából és a Leövey Klára Gimnázium művészeti munkaközösségétől is.
A kiállításra szánt gyermekrajzokat 2004. december 8-ig megkapta az iskola, és ebből a kasírozást követően 2004. december 16-án megnyílt a Ferencvárosi Művelődési Házban a rajzkiállítás. A rajzokat 2004. december 16. és január 5. között lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitójára az óvodások nem tudtak eljönni, de ajándékukat (oklevél és rajzlap tartó mappa) eljuttattuk az óvodájukba.

5. A IX. kerületi lakosság és diákság részére szervezett programjaink
Dr. Sáringer Attila immunológus, allergológus, a Heim Pál Gyermekkórház orvosa 2004. november 23-án tartotta meg preventív előadását iskolánk dísztermében "A parlagfű és más növényi pollen okozta allergiás megbetegedések jelentkezése, kezelése, megelőzése" címmel.
Az előadó bemutatta számítógéppel támogatott előadásán az allergia történetét, a parlagfű hazánkba érkezésének útját, az allergének támadási lehetőségeit, az érzékennyé válás okát, a kezelés és a megelőzés lehetséges módjait, az allergia és a környezetszennyezés, a parlagfű és a természetvédelmi érték közti összefüggést. Az előadáson videofelvétel készült, ez látható a mellékelt videokazettán.
A 2004. december 6-án este megtartott programunkon zömmel középiskolások vettek részt. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, mint civil szervezet részéről dr. Bérdy Ágnes a dabasi tüdőgondozó főorvos asszonya és dr. Farkas Ildikó elnökhelyettes asszony tartott előadást. A főorvos asszony rendkívül szemléletesen mutatta be a hallgatóságnak az allergia jellemzőit, a szénanátha, az allergiás eredetű asztma súlyosságát, a megelőzés fontosságát. Az elnökhelyettes asszony a civil szervezet jogi erőfeszítéseiről, sikereiről, problémáiról tartott tájékoztatót, illetve bemutatta az Aerobiológiai Hálózat működését, felméréseinek eredményét. A Ferencvárosi Önkormányzat Környezetvédelmi, Közterületi és Közbiztonsági Bizottsága részéről Sebők Endre bizottsági tag vett részt ezen a programon. Bemutatta a kerület parkosítási munkáit, eredményeit, de őszintén beszélt a parlagfű irtási lehetőségek anyagi és jogi korlátairól (pl. magánterületek). Arról is értesítette az érdeklődőket, hogy milyen pályázati lehetősége van egy önkormányzatnak ezen a téren.

6. Digitális oktatóanyagok készítése
December 3-ig az Ismerd meg a parlagfüvet!, december 10-ig az Előzd meg az allergiát! című interaktív digitális tananyagok elkészítése és tesztelése megtörtént. A tananyag alkalmazása során az Eszközök között Tárgymutató segíti az alkalmazót a fogalmak pontos megismerésében, megértésében.
Az Ismerd meg a parlagfüvet! című tananyag bemutatja a növény Magyarországra kerülésének útját, a jövevényfaj morfológiai jellemzőit, életciklusát, a pollennaptár egyszerűsített formáját, a parlagfűvel szembeni védekezés lehetőségeit, a megelőzés módjait.
Az Előzd meg az allergiát! című tananyag első modulja több játékos feladaton keresztül a szervezet védelmi vonalait, sokszínűségét mutatja be egészséges állapotban. A következő modul az immunrendszer zavarait, az allergia okait tárja fel. A harmadik modul az allergia kezelésének, a megelőzés lehetőségeinek a bemutatására szolgál.

Sebőkné Orosz Katalin

Kapcsolódó oldalak:
      A IX. kerület parlagfű térképe
      A IX. kerület allergia térképe
      Előzd meg az allergiát!
      Ismerd meg a parlagfüvet!

© LKG, 2002.