LKG Leövey Klára Gimnázium / FényÉvkönyv

Molnár Ferenc jegyében - színköri beszámoló

Az 1996 novemberében bemutatott "Egy, kettô, három..." sikersorozata nem zárult le az elôzô tanévvel! Ôsszel meghívtak bennünket Szegedre, az Ady Endre Kollégiumba, az Ady Napok rendezvénysorozatára. Ha már úgyis elôvettük és próbáltuk a darabot, gyorsan, még elutazásunk elôtt kedvenc hazai közönségünknek is elôadtuk – különös tekintettel az új osztályokra. Nagyon kedves gesztus volt, ahogy a lelkes hetedikesek és kilencedikesek elôre lefoglalták a jegyeket, és osztályprogramként kezelték az elôadás megtekintését. Nekik is érdemes volt bemutatni, hálás közönségnek bizonyultak.

Zsúfolásig telt teremben játszottunk a szegedi kollégiumban is. (Érdekes volt megfigyelni, mennyire más poénokon nevetnek a különbözô iskolákban...) Nagy sikerünk volt, tortával ünnepeltek bennünket, igazán kellemes volt az a három nap, amíg a szegediek vendégszeretetét élveztük.

Utána pihentettük a darabot egészen márciusig. Március 21-én a Budapesti Diákszínjátszó Fesztiválon adtuk elô újra - és megosztott fôdíjat nyertünk! Az utolsó(?) nekifutásunk pedig az Országos Diákszínjátszó Fesztivál keretében, március 27-én délben történt: itt bronz fokozatot kaptunk.

A "nagy csapat" eközben már új produkcióra készült: januártól folytak Molnár Ferenc: Doktor úr címû bohózatának próbái. Április 1-jén volt a bemutató, majd 3-án még egy elôadás. Óriási siker, pergô darab, ragyogó alakítások! A rendezô és dramaturg Pécsi Marcell szerint az Egy, kettô, három... jól bevált, összetartó gárdáján és az új, lelkes szereplôkön kívül Pengô Dzsónak köszönhetô, hogy az elôadás létrejött. Ô akarta ugyanis még 1993-94-ben színre vinni, az ötlet tehát az övé, a most megvalósult elôadáshoz pedig ô szerezte a remek zenét. A három éve érettségizett Szabó Róbert (plakátjaink, színlapjaink, jegyeink állandó gyártója), aki eredetileg Puzsért alakította volna, most Cseresnyésként tért vissza a színpadra. Régi, hûséges diákjaink, az Egy, kettô, három... "sztárjai", László Richárd és Pfeffer Attila most is fergeteges humorral játszottak Puzsérként illetve Sárkányként. Az újabb sztárok, Farkas Ottília (11.C), Szigeti Endre és Gémes Antos (11.B) bizonyították, hogy megértek az igazi, nagy szerepekre. Ragyogó Sárkányné volt Hazai Dóra és Gasztonyi Dóra, bájos Lenke Farkas Ottília és Takács Eszter, meggyôzô Marosiné a debütáló Gergely Noémi.

Pécsi Marcell ezúton mond köszönetet az egész stábnak, külön megemlítve a búcsúzó (érettségizô) Gasztonyi Dórát, valamint Hazai Dórát, aki a legbiztosabb pont volt végig a próbák idején. A következô tanévre új ötleteken törjük a fejünket. Ahhoz, hogy ezeket meg is tudjuk valósítani, szükségünk lesz új szereplôkre. Várunk minden tehetséges jelentkezôt szeptemberben!

Dr. Kutassyné Weisz Melinda

© LKG, 2002.