LKG Leövey Klára Gimnázium / FényÉvkönyv

Etológia-szakkör a Leöveyben

Az etológiát idén a 9. évfolyamon szakkörként hirdettük meg a hatévfolyamos képzés keretében. A szakkör tagjai év elején az állatok viselkedésének alapjaival ismerkedtek meg, majd az iskola kisállatházának lakóit (a hörcsögöket) különbözõ megfigyelési szempontok szerinti feladatsorozatokkal vizsgálták. A kísérletek eredményeit lejegyezve, azokat összegezve és összehasonlítva az egyes egyedekre, majd a fajra jellemzõ etogrammokat állítottak fel.
A Leövey napokra lelkesen és lelkiismeretesen, idõt és fáradtságot sem kímélve készültünk. A szakkör úgy érezte, most bemutatkozhat. Az államalkotó hangyákról tartottak sokszínû és érdekességekkel tarkított elõadást a kis etológusok. Bemutatkozásukat rajzaik, videofilm részletek és élõ hangyák tették még "színesebbé".
Az elõadás sikerét mutatta az is, hogy a félidõt még el sem értük, amikor ki kellett tenni a MEGTELT feliratot az ajtóra, mert a földön is ültek már. (Pedig az etológusok attól féltek, senkit sem fog érdekelni a téma.) Az elõadást a 9. F. osztályból Bartsik Ágnes, Bazsó Zsanett, Mató Nikolett, Pelikán Ildikó, Raffay Lívia, Takács Eszter, Varga Ildikó és Wenszky Ágnes tartotta.
Végezetül elmondhatjuk, hogy gimnáziumunk új (és remélhetõleg jövõre a 9. évfolyamon újra induló) színfolttal gazdagodott. A szakkör sikeresen mutatkozott be, bízunk benne, hogy az elkövetkezendõ évfolyamok tanulói is hasonló lelkesedéssel fordulnak majd az etológia felé.

Gerséné Varga Ildikó

© LKG, 2002.