LKG Leövey Klára Gimnázium / FényÉvkönyv

Terepgyakorlat

Ha írásbeli érettségi, ha májusi fagyos szentek, akkor terepgyakorlat!

Szombat reggel indultunk Pusztamarótra. A másfél órás utat este hatra fejeztük be, mert szokás szerint már útközben folyt a gyakorlati munka. Az alcsúti arborétummal kezdtük, majd Tatán a geológiai múzeum következett. Itt kõzeteket is lehetett gyûjteni az erre a célra szolgáló csillékbe.
Táborunkba érve táborlakókká vedlettünk és újult erõvel folytattuk a már a buszon kiadott és megkezdett munkát. Csoportok alakultak egy-egy növényrõl elnevezve, és együttes kutatómunkával megalapozott Gerecse monográfiák készültek (a Gerecse természet- és gazdaságföldrajza, uralkodó flóra és fauna elemei), valamint a csoport nevét adó növény leírását készítették el a tanulók.
Vasárnap a mintegy 20 km-es út (séta) során terepmunka folyt: pl. 1 m2-es terület élõlényeinek diverzitás vizsgálata, kõzetgyûjtemény készítése, növényhatározás stb. Közben helyenként dagonyáztunk, de csak mások után, mert a nyomok elárulták, hogy a vaddisznók elõbb fedezték fel ezeket a kellemes helyeket.
Este a hagyományos játékos csoportvetélkedõ jött. Ebben sokat segített, ha valaki figyelt és jegyzetelt a két nap során. A versenyben 1. helyen a Kontyvirág csapat (11. G), 2. helyen a Ragadós galaj (10. G), a 3. helyen a Télizöld meténg csapat (9. F és 1 fõ 9. G) végzett. De mindenki nyert: jó kedvet és csokit.
A hétfõ délelõtt a munkák befejezésével és nyomöntésekkel telt el. Nyomöntéskor kis rókák veszekedését hallottuk, miután az anyjukat láttuk ennivalót cipelni.
A busz érkezését mindenki kitörõ örömmel fogadta. Délután fél ötkor érkeztünk az iskola elé.
Az idei terepgyakorlatról is elmondhatjuk, hogy hideg és borús idõnk volt, de ez nem szegte kedvünket.
Nem szegte?

Gerséné Varga Ildikó

Ui: A tanárok nagyon jól érezték magukat!

© LKG, 2002.