Az érettségi évében az osztrák iskolák is bővelkednek a színesebbnél színesebb eseményekben. Íme egy kis ízelítő:
Érettségi előkészítő: Külön iskolák jöttek létre, melyek előkészítő kurzusokat tartanak azokból a tárgyakból, amelyekből a tanulók vizsgát tesznek. Ausztriában ugyanis nem teszik le olyan tömegesen az érettségit, mint nálunk. Érettségi bál. Általában ősszel tartják, és sok rokon vonást mutat a mi szalagavató bálunkkal. Azt is mondhatnánk, hogy a szalagavató és a bankett ötvözése az osztrák maturabál. A bál egy szálloda vagy egyetem dísztermében kerül megrendezésre, és nagy gondot fordítanak a terem díszítésére. A jeles alkalomra meghívót és plakátokat készítenek. Szülők, rokonok, ismerősök vesznek részt a bálon, melyet vacsora követ. Az ismerősök apró ajándékokkal kedveskednek a maturálóknak. A bál elmaradhatatlan kelléke a keringő, majd az osztályok tánca szórakoztatja a közönséget. Sok esetben élőzenekar színesíti a programot.

Szalagozás: Számos iskolában találkozunk a szalagtűzés hagyományával. Itt olyan szalagot kapnak a diákok, amivel a szépségkirálynőket szokták ékesíteni, rajta a felirat, maturant, és az érettségi évének dátuma. Mindehhez vörös rózsát kapnak az érettségizők.

Osztálykép: A végzős osztályokról készített csoportkép. Több tartományban jellegzetes viseletet öltenek ilyenkor a tanulók, máshol az iskolai ünneplő ruhában készül az osztályfénykép. Az érettségiző diákokról egyéni kép is készül, mely felkerül az iskola honlapjára. Sajátos szokás, hogy a vizsgabizottságról és a tanulókról is készül közös kép.

Érettségi póló: Érettségizők egyen pólója, vagy tréfás figura díszíti, vagy mottó és dátum kerül rá.
Emlékkönyv: Ez többnyire fényképalbum, mely az iskolai évek emlékezetes pillanatait örökíti meg.

Mise: Németországhoz hasonlóan néhány tartományban misét tartanak a végzős diákokért.
Érettségi ünnep: Önfeledt bolondozás, versenyekkel ötvözve, természetesen a sikeres vizsga után.

Érettségi móka: Érettségizők vidám napja, mellyel megtréfálják az iskola tanulóit és dolgozóit, valamint egymást is.

Újság. Az érettségizők adják ki, melyben az iskolai évek legemlékezetesebb és legvidámabb pillanatait örökítik meg.

Érettségi utazás: A sikeres vizsga utáni utolsó közös osztálykirándulás. Általában egy hetes, és többnyire külföldre utaznak a végzős diákok.

Eredményhirdetés: Az iskola igazgatója esetenként a polgármester köszönti a végzős diákokat és vendégeket, majd felolvassák azon diákok nevét, akik a legszebb eredményt érték el a vizsgán.

Érettségi találkozó: Itt is szokás 5 évenként osztálytalálkozót tartani, melyre volt tanáraikat is meghívják.
Himnusz: Szakközépiskolákban a szakma himnuszát közösen eléneklik.

És egy sajátos szokás: Húsipari szakközépiskolások egy sajátos hagyománya, az érettségi után a tanulók és a vizsgabizottság tagjai egy hatalmas dézsában megmártóznak-ruhástól!

 

 

 

Egy kis hangulatkeltő...ha meguntad akkor II gomb.