Németországban az érettségi elõtti és utáni hetek is nagy izgalomban telnek. Ugyan úgy, mint más országokban, itt is különféle hagyományokkal és szokásokkal találkozhatunk.

Abiball: érettségi bál: Vizsga elõtti ünnepség, ahová a szülõk és tanárok is hivatalosak. Általában egy szálloda vagy fogadó különtermében tartják, melynek díszítésére nagy gondot fordítanak. Külön meghívót terveznek a jeles eseményre. Fontos a megjelenés, estélyi ruha szinte kötelezõ. Elengedhetetlen a hivatalos fotós által készített képek sokasága. Vannak iskolák, ahol az érettségi után rendezik az abiball-t, itt a végzõs osztályok adnak mûsort, vagy készülnek valamilyen alkotással. Máshol a bál egyben az eredményhirdetés helyszíne is. A legjobban teljesítõ diákok nevét felolvassák. Majd megtekintik a vizsgabizottság és a diákok által készített filmeket, melyek az iskolai évek és az érettségi legjobb pillanatait örökítik meg.

Abistreich: érettségi tréfa: Egy tanítási nap,,megzavarása" egy kis mulatsággal. Különbözõ programokkal és vicces feladatokkal szórakoztatják a 12. évfolyamot. Az iskola területén színpadot állítanak fel, és a fiatalabb osztályok folyamatosan programokat adnak. Ilyenkor megengedett az érettségizõk "cikizése".

Abidenkmal: érettségi emlékmû: Az érettségizõk egy emlékmûvet állítanak az iskola területén.

Abi-T-Shirt: érettségi póló: Minden végzõst megajándékoznak egy pólóval, amelyen az évfolyam névsora és egy bíztató mottó található.

Abibild: érettségi kép: A végzõsök kapnak az iskolában egy falat, amelyre egy rájuk jellemzõ képet festhetnek. Illetve az összes érettségizõrõl készített kép.

Abispectaculum: érettségi látványosság: A 12. évfolyam év végi színházi elõadása.

Abiparty: érettségi party: Suli-buli, ahová csak a 12.-esek hivatalosak. Külsõsöket nem, viszont fejenként 1 alsóbb évest bevihetnek a mulatságra. A belépõkbõl befolyt összeget az

abiball megrendezésére használják fel. Nincs új a nap alatt a diákok itt is dohányoznak és fogyasztanak alkoholt.

Abizeitung, Abi-Buch, Jahrbuch: évkönyv: Amelyben a végzõsök nyilatkoznak, tanáraikhoz szólnak, képekkel emlékeznek a gimnáziumi évekre.

Verabschiedung: Ünnepélyes bizonyítványátadás, ahol a polgármester is gratulál a diákoknak, teljesítményükért.

Abicorso: érettségi utazás. A diákok busszal vagy autóval végigjárják az utcákat, ahol a végzõsök laknak.

Abiparade: érettségi díszszemle, mely felforgatja a városka életét.

Abisaufen: Érettségi ivás: Éjszakai fesztivál az érettségi tréfa elõtti este.

Mottowoche: Mottóhét: Egy hét, ami bizonyos mottók jegyében telik el. Pl. Ruháik által mutatják ki az érettségi elõtti érzéseiket. Mindennap más stílusban öltöznek, vidámmá téve ezzel az utolsó napokat.

Abimotto: érettségi mottó: Minden érettséginek megvan a saját mottója.

Abi-Homepage: érettségi honlap: Minden 12.-es osztály készít egy honlapot, amelyen keresztül tudják tartani a kapcsolatot a többiekkel vagy esetleg régi tanáraikkal.

Abi-Video: érettségi film: A diákok filmet forgatnak magukról, a tanáraikról és az utolsó év forgatagáról.

Abi-sport: érettségizõ diákok nemes sportvetélkedõje, lehetõleg szabad ég alatt.

Abi-konzert: Az érettségizõk tiszteletére és az õ részvételükkel megrendezett koncert.

Abi-scherz: Érettségi tréfa, az érettségizõk egymást tréfálják meg, mely tréfához kellékek külön üzletben kaphatók, vagy megrendelhetõk. Erre a célra szakosodott abi-shop-ok
léteznek. Lsd.: Abistreich.

Abi-shop: A legkülönbözõbb érettségi kellékek kaphatók itt, pl. pólók, sapkák, tollak, fehérnemû stb.


Abi-sekt: Érettségi pezsgõ, melyet a bálon fogyasztanak.

Abiturrede: Érettségi beszéd, igazgató, diákok, tanárok egyaránt készülnek búcsú beszéddel.


Abi-lied: Érettségi ének, egy-egy osztály által írt nóta.


Abi-Fez: Érettségizõk több napos programja, (többnyire kirándulás keretében) ahol számos bolondos megpróbáltatáson esnek át.

Abi-treff: Érettségi kártya, mely az érettségizõk lelkiállapotát fejezi ki.

Abi.Frühstück: Az utolsó tanítási napon, vagy kiránduláson elfogyasztott közös reggeli.

Abifeier: Mûsorral egybekötött érettségi ünnep, ahol átadják a bizonyítványokat majd egy közös vacsora zárja az eseményt.

Abi-team: Azon diákok csoportja, aki az egyes programok lebonyolításáért felelõsek pl: emlékmû felállítása, újság szerkesztése, kirándulás stb.


Abi-kasse. Osztálypénznek felel meg
.

ABIer: érettségi sör: az évfolyam számára készített sör:
Érettségi találkozó: Németországban is 5 évenként megrendezik az osztálytalálkozókat.

 

Természetesen a hagyományok, szokások tartományonként eltérõek. Vannak iskolák, melyek rendkívül színesen, mások szerényebben ünneplik az érettségit. Úgy gondoljuk némely hagyomány rendkívül vonzó és ötletes.