Németországban a 19. század közepéig a különbözõ uralkodó családok zászlóit használták állami jelképként, csak a francia forradalmat követõ európai forradalmi hullám idején alakult ki az elsõ német nemzeti zászló. A fekete, vörös és aranysárga színek már léteztek 1848 elõtt is, Württemberg is ezeket a színeket használta a 16. század végétõl. A mai német zászló eredete mégis egy egyenruháról származik, amit 1813-ban viseltek a Lützow Szabadcsapatok. A ruha fekete színû volt, vörös pántokkal és aranyszínû gombokkal. Három évvel késõbb a Jénai Diák Egylet egy vörös, fekete és vörös vízszintes sávokból összeállított zászlót mutatott be, közepén egy aranysárga színû tölgyfalevéllel.

Az 1848-as forradalom idején a szövetségi gyûlés fogadta el hivatalosan a ma használt zászlót Németország zászlójaként. Ez volt az ún. Weimari Köztársaság zászlója 1919 és 1935 között.

Hitler hatalomra jutását követõen más típusú zászlókat használtak, amelyek a császári Németország színein alapultak. A zászló vörös színû volt, közepén egy fehér színû koronggal, amelyen a fekete színû horogkeresztet helyezték el. A zászló oldalainak aránya 3:5 volt. A hadizászló és lobogó szintén vörös színû volt egy fehér szegélyû fekete kereszttel, amelynek függõleges szárai a rúd felé voltak eltolva, a skandináv kereszthez hasonlóan.

A kereszt metszésénél egy fehér színû korongon helyezték el a horogkeresztet, míg a bal felsõ négyzetben kapott helyet a fekete kereszt.

A Német Szövetségi Köztársaság 1949. május 8-án fogadta el hivatalos zászlóját, amely fekete, vörös és aranysárga sávokból áll, oldalainak aránya 3:5. Jelenleg ez szolgál nemzeti és civil zászlóként. Az állami zászló és lobogó ugyanilyen, de a zászló közepén a címert helyezték el. A hadilobogó annyiban tér el az állami zászlótól, hogy fecskefarkú. Minden zászló és lobogó oldalainak aránya 3:5.

Németország elnökének zászlója a címer motívumait viseli, a négyzet alakú zászló aranysárga színû, egy vörös csõrû és karmú fekete sassal.

Az ország címere egy sárga pajzs, amelyen egy fekete színû sast helyeztek el, a sas csõre és karmai vörös színûek.